Η διεθνής κρίση που δεν εντοπίζεται μόνο στο οικονομικό φάσμα των κοινωνιών διεθνώς, αλλά κυρίως οι επιπτώσεις της...
στην πνευματική, προσωπική, κοινωνική ευρύτερα ζωή των ανθρώπων είναι η άτυπη θεματική των 190 και πλέον ταινιών ντοκιμαντέρ που φιλοξενεί στις οθόνες του το «14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα» το οποίο ξεκινά απόψε στη Θεσσαλονίκη.
Η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 8:30 το βράδυ στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους και θα ακολουθήσει η προβολή της εμβληματικής (λόγω της διεθνούς συγκυρίας) ταινίας «Indignados»- «Αγανακτισμένοι» του Τονι Γκάτλιφ. Το διεθνές κίνημα των «αγανακτισμένων» – το πλέον σύγχρονο, πολυσυζητημένο, και επίκαιρο θέμα είναι και το θέμα του ομότιτλου ντοκιμαντέρ που έλαβε την έμπνευσή του από το ομότιτλο βιβλίο -μπέστ σέλλερ προ δυο ετών («Αγανακτήστε») που έγραψε ο 95χρονος σήμερα Γάλλος διανοούμενος Στεφάν Εσσέλ.
Η πρόταση-προτροπή του γερμανοεβραϊκής καταγωγής Εσσέλ, αλλά και οι εκατοντάδες διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» κάθε εθνικότητας και μορφής ενέπνευσαν το Γαλλοαλγερινό σκηνοθέτη Τόνι Γκάτλιφ (το ψευδώνυμο του Michael Dahamani) να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Indignados».
«Η πτώση του καπιταλιστικού συστήματος οδηγεί τους λαούς σε κρίση και δυσκολεύει τη ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται στην ανεργία και τη φτώχεια. Οι σκοτεινές στιγμές που ζούμε μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις, στην αύξηση της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής βίας, σε ένα πόλεμο πολιτισμών που θα στρέψει τα έθνη το έναν ενάντια στο άλλο. Το σινεμά, όπως η λογοτεχνία, η μουσική και οι άλλες τέχνες πρέπει να σταθεί εμπόδιο» δήλωνε πρόσφατα στο Βερολίνο -όπου η ταινία του έκανε παγκόσμια πρεμιέρα ο Τόνι Γκάτλιφ, ο οποίος δεν έγινε δυνατό να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου και θα προβληθεί ως εναρκτήρια η ταινία του.
Φέτος, το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα σε δυο σημαντικούς δημιουργούς ντοκιμαντέρ, που προβάλλουν μέσα από το έργο τους, κρίσιμες όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας: τον πολυβραβευμένο εκπρόσωπο του πολιτικού ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ, Εγιάλ Σιβάν, καθώς και τον Έλληνα της διασποράς, ελληνογάλλο ντοκιμαντερίστα Άγγελο Αμπάζογλου, οι οποίοι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο κοινό της 14ης διοργάνωσης. Παράλληλα, το Φεστιβάλ αναδεικνύει κινηματογραφίες που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής από τα Βαλκάνια και τη Δανία θα διεκδικήσουν την προσοχή του κοινού.
Οι προβολές των ταινιών του φεστιβάλ άρχισαν ήδη στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη και θα συνεχισθούν ως και το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Το προηγούμενο βράδυ (Σάββατο 17 Μαρτίου) θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή τα βραβεία κοινού καθώς το φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.
Για τη φετινή διοργάνωση ο προϋπολογισμός φτάνει μόλις τις 700.00 ευρώ. Απ’ αυτά, 400.000 καλύπτονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, 100.000 από το πρόγραμμα MEDIA, 43.000 από την ΕΡΤ, 10.000 από τον ΕΟΤ και 15.000 από την Aegean σε εισιτήρια. Το υπόλοιπο ποσό, των 132.000 ευρώ, αναμένεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ίσως από τα έσοδα του φεστιβάλ (χορηγίες, εισιτήρια κ.α.).
Τα εισιτήρια για τις προβολές του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στοιχίζουν 4 ευρώ, ενώ δωρεάν είσοδο εξασφαλίζουν (από το την πρώτη πρωινή προβολή έως και τις 4 το απόγευμα) οι κάτοχοι κάρτας πολιτισμού, οι φοιτητές, πολίτες άνω των 65 ετών και άνεργοι.
0 σχόλια: