Σε 3 ώρες και 15 λεπτά το Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τρένο


Με ταχύτητες Ευρώπης θα ταξιδεύουν πλέον οι επιβάτες των τρένων στις διαδρομές Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Πάτρα – Αθήνα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων. 

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία των σιδηροδρομικών έργων η πρώτη διαδρομή θα καλύπτεται σε χρόνο 3 ωρών και 15 λεπτών και η δεύτερη σε 1 ώρα και 50 λεπτά.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στον άξονα Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης, συνολικού μήκους περίπου 710 χλμ., υλοποιείται σταδιακά διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή ως εξής: Τα 489 χλμ. ή ποσοστό 69,5% έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Υπολείπεται η εκτέλεση εργασιών ανάταξης της σηματοδότησης και της ηλεκτροκίνησης εντοπισμένων τμημάτων που έχουν υποστεί σημαντικές δολιοφθορές, βανδαλισμούς και βλάβες. Τα 180 χλμ. ή ποσοστό 25% βρίσκονται σε προχωρημένη φάση κατασκευής.

Σημειώνεται ότι τα τμήματα αυτά είναι τα πλέον δυσχερή τμήματα του άξονα, καθώς διέρχονται από εδάφη με έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο, που απαιτούν την κατασκευή μεγάλου μήκους σηράγγων και σιδηροδρομικών γεφυρών. 

Τα 28 χλμ. ή ποσοστό 4% βρίσκονται σε φάση έναρξης εκτέλεσης ή δημοπράτησης των βασικών έργων υποδομής. Τα 11 χλμ. ή ποσοστό 1,5% βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού.

0 σχόλια: