ΒΑΣΕΙΣ 2014: Δείτε σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος

Βάσεις 2014: Δείτε σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος

Την ανιούσα φαίνεται να παίρνουν οι βάσεις 2014 για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας, αφού η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι καλύτερη συγκριτικά με πέρυσι. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί η καλή απόδοση των μαθητών θα επηρεάσει προς τα πάνω τις βάσεις αν και δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την πορεία των βάσεων.

Παράμετρος για τις βάσεις 2014 σε κάθε σχολή θα αποτελέσει η επιλογή των υποψηφίων στο μηχανογραφικό (π.χ. λόγω του έντονου ανταγωνισμού για τις θέσεις τους η άνοδος αναμένεται να είναι ισχυρότερη στις σχολές των κεντρικών ΑΕΙ) και οι αυξομειώσεις στις θέσεις κάθε σχολής (η μείωσή τους σε μία σχολή ωθεί τη βάση της ανοδικά και αντίστροφα).

Παράλληλα, αναμένεται «συσσώρευση» γραπτών σε μεσαίες βαθμολογίες και κυρίως στη βαθμολογική κλίμακα 12-15, κάτι που θα ωθήσει ανοδικά το «κατώφλι εισαγωγής» – πέρυσι ήταν στις 4.267 μονάδες σε ΤΕΙ.

Στη διαμόρφωση των βάσεων παίζει σημαντικό ρόλο και ο αριθμός των υποψηφίων που θα υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, στις εξετάσεις προσήλθαν 80.279 υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών λυκείων από 80.958 πέρυσι.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τη βαθμολόγηση και τις εκτιμήσεις του προέδρου του κολεγίου IdEF κ. Εμμανουήλ Αμαργιανάκη προκύπτουν τα ακόλουθα για την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:

• 1ο (Νομικές, Παιδαγωγικά κ.ά): Τα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης (δεύτερο μάθημα βαρύτητας) δυσκόλεψαν μόνο τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης. Στα υπόλοιπα μαθήματα οι επιδόσεις είναι αντίστοιχες των περυσινών ή ελαφρώς καλύτερες. Ετσι, και σε συνδυασμό με τη μείωση των προσφερομένων θέσεων (στα πανεπιστήμια από 19.146 πέρυσι σε 18.690), οι υψηλές βάσεις του πεδίου δείχνουν να κινούνται ελαφρώς ανοδικά. Οι μεσαίες βάσεις κινούνται ανοδικά και οι χαμηλές ανοδικά ή στα περυσινά επίπεδα. Βέβαια, δεν αποκλείεται να υπάρξει και πτώση σε χαμηλές βάσεις περιφερειακών σχολών.

• 2ο (Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής κ.ά.): Οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης αντιμετώπισαν δυσκολίες στη Φυσική κατεύθυνσης και την Ανάπτυξη Εφαρμογών· αντίθετα, στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και στα Μαθηματικά (κατεύθυνσης και γενικής παιδείας) απέδωσαν καλύτερα από το 2013. Ετσι, οι υψηλές βάσεις του πεδίου θα κινηθούν στα επίπεδα του 2013 ή ελαφρώς ανοδικά, οι μεσαίες ανοδικά και οι χαμηλές των πανεπιστημιακών τμημάτων στα περυσινά επίπεδα ή ανοδικά.

• 3ο (Ιατρικές κ.λπ.): Η Βιολογία κατεύθυνσης όσο και η Χημεία κατεύθυνσης δυσκόλεψαν τους υποψηφίους της θετικής κατεύθυνσης, αλλά όχι και τους αριστούχους που διεκδικούν τις θέσεις των ιατρικών σχολών. Ετσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις των υψηλόβαθμων Ιατρικών Σχολών θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2013 ή θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά, όπως για την Ιατρική Αθηνών που αναμένεται να κινηθεί περί τις 19.000 μονάδες.

• 4ο (Πολυτεχνεία, Τεχνολογικές Σχολές): Η τάση των βάσεων θα είναι αντίστοιχη εκείνων του 2ου πεδίου και θα επηρεαστούν από την αύξηση των θέσεων στα Τμήματα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων (από 7.224 πέρυσι σε 7.525). Ετσι, οι βάσεις των περιζήτητων σχολών θα κινηθούν ανοδικά (με τους Μηχανικούς Η/Υ του ΕΜΠ περί τις 18.600 μονάδες), οι μεσαίες ανοδικά και οι χαμηλές των πανεπιστημιακών τμημάτων στα περυσινά επίπεδα ή ελαφρώς ανοδικά.

• 5ο (Οικονομικές Σχολές): Οι επιδόσεις των υποψηφίων όλων των κατευθύνσεων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (δεύτερο μάθημα βαρύτητας) είναι πολύ υψηλότερες από του 2013, ενώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (πρώτο μάθημα βαρύτητας) περίπου αντίστοιχες με τις περυσινές. Ετσι, οι βάσεις όλου του πεδίου θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά, με ισχυρότερη άνοδο στις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παρότι ο αριθμός των υποψηφίων για το πεδίο μειώθηκε κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι.

Επόμενα βήματα των Πανελλαδικών είναι η εξέταση στα ειδικά μαθήματα και η ανακοίνωση των βαθμών περί τα τέλη Ιουνίου.

Έτσι για παράδειγμα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ανοδική αναμένεται να είναι η τάση σε σχολές όπως η Αρχιτεκτονική και τμήματα Πολιτικών Μηχανικών ενώ "ρευστό" στοιχείο παραμένει ακόμα το θέμα με τις μετεγγραφές πολυτέκνων και ατόμων με κοινωνικά κριτήρια που θα καθορίσει την πορεία των βάσεων σε αρκετές σχολές.

Οι μετεγγραφές θα οδηγήσουν στο φαινόμενο της ανόδου των βάσεων σε περιφερειακά τμήματα, καθώς οι υποψήφιοι που θα πληρούν τα κριτήρια θα βάλουν τμήματα της περιφέρειας στο μηχανογραφικό δελτίο με τη σιγουριά ότι στη συνέχεια θα λάβουν μετεγγραφή.

Η άνοδος των βάσεων πάντως εκτιμάται ότι θα είναι οριακή στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας όπως οι Ιατρικές και οι Νομικές σχολές και κυρίως στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων ενώ η όποια άνοδος θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

0 σχόλια: