Με τη Ρουμανία στα μπαράζ η Εθνική μας - 15 Νοεμβρίου στο "Καραϊσκάκης''




Με τη Ρουμανία του Βίκτορ Πιτούρκα κληρώθηκε η Εθνική μας στα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Πρώτο παιχνίδι στις 15 Νοεμβρίου στο ''Γ. Καραϊσκάκης'' και ο επαναληπτικός στις 19 του μήνα. 

Βαλκανικό ντέρμπι επιφύλλασε λοιπόν η κληρωτίδα για την Εθνική μας, που θα βρει στο δρόμο της για το Μουντιάλ της Βραζιλίας τη Ρουμανία, την οποία και καλείται να αποκλείσει σε αγώνες μπαράζ. Τη Ρουμανία την έχουμε αντιμετωπίσει 31 φορές συνολικά στην ιστορία, έχοντας πανηγυρίσει σ’ αυτό το διάστημα 17 νίκες, 6 ισοπαλίες και 8 ήττες. Μία από τις ήττες αυτές ήρθε στην τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων, όταν στις 15 Νοεμβρίου (τα παιχνίδια της τύχης την έφεραν να είναι και η μέρα διεξαγωγής του πρώτου παιχνιδιού!), οι Ρουμάνοι μας κέρδισαν σε ουδέτερο έδαφος με 2-0. Και οι τέσσερις τελευταίες ήταν σε φιλικές αναμετρήσεις εξάλλου, με την Εθνική μας να μετρά τρεις ήττες και να έχει κερδίσει μόλις μία φορά, το 2000. Πάμε όμως να προσεγγίσουμε τον αντίπαλο της Εθνική μας: 

Στον τέταρτο όμιλο των προκριματικών βρέθηκε η Ρουμανία, όπου η πρώτη θέση ήταν καπαρωμένη εξ αρχής από την Ολλανδία. Έτσι, οι Ρουμάνοι έπρεπε να ψάξουν από εκεί και πέρα το να υπερισχύσουν των Εσθονία και Τουρκία στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Το ‘’δώρο’’ της το έκανε την τελευταία αγωνιστική η Ολλανδία, κερδίζοντας μέσα στην Τουρκία, παρότι ήταν αδιάφορη βαθμολογικά. Την ίδια ώρα η Ρουμανία κέρδιζε εύκολα με 2-0 την Εσθονία και έπαιρνε την πρόκριση για τα μπαράζ. 

Ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρουμανίας είναι ο μεγάλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βίκτορ Πιτούρκα, που μεσουρανούσε με τη φανέλα της Στεάουα Βουκουρεστίου τη δεκαετία του 80’. Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, έχει περάσει αυτή τη φιλοσοφία και στην Εθνική, όπως δείχνει και το σύστημα 4-2-3-1 που ακολουθεί. Τελευταία πάντως έχει καταφέρει να χαλάσει αρκετά την εικόνα του και κυρίως την καλή γνώμη που είχαν για εκείνον στη γείτονα χώρα. Αυτό έγινε στις αρχές του καλοκαιριού, όταν συνελήφθη και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή, για συμμετοχή σε σκάνδαλα διαφθοράς μαζί με τον πρόεδρο της Στεάουα Βουκουρεστίου. 

Κύριος εκφραστής αυτού του επιθετικού ποδοσφαίρου από τον Πιτούρκα είναι ο Τσίπριαν Μάρικα, που φέτος πήρε μεταγραφή από τη Σάλκε στη Χετάφε και ακόμα δεν έχει πάρει τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής. Δεδομένα πάντως θα βρίσκεται στις κλήσεις του Πιτούρκα για τα μπαράζ. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα δυνατά ονόματα του ρόστερ της είναι και ο Γκάμπριελ Τόρζε, ο αποκαλούμενος και χάριν αστεϊσμού ‘’Μέσι των Καρπαθίων’’. Στο ρόστερ της Ρουμανίας υπάρχουν και δύο παίκτες που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και πρόκειται για τον Κοστίν Λάζαρ του ΠΑΟΚ και τον Ντόριν Γκόιαν του Αστέρα Τρίπολης. 

Η τελευταία συμμετοχή της Ρουμανίας σε Μουντιάλ είναι το 1998, όταν ακόμα αγωνίζονται ο μεγάλος Γιόργκι Χάτζι. Εξάλλου, ένα χρόνο πριν (1997) η Ρουμανία είχε καταγράψει την υψηλότερη θέση στην κατάταξη της FIFA, φτάνοντας μέχρι την 3η! Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 29η. Γενικότερα απογοητεύει στις πρόσφατες διοργανώσεις, ενώ δεν ήταν στο Euro του 2012. H τελευταία της διάκριση ήταν στο Euro του 2000, όταν και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. 

Πολλά τα τετριμμένα που θα ακουστούν σήμερα του τύπου ‘’δεν υπάρχουν εύκολες και δύσκολες κληρώσεις’’ ή ‘’καμμία ομάδα δεν πέρασε από τις κληρώσεις’’ και κλπ, αλλά δεδομένα η Ρουμανία είναι ένας καλός αντίπαλος πέρα από κάθε αμφιβολία. Δε χρειάζεται να πούμε ότι αν είχαμε κληρωθεί με τη Γαλλία για παράδειγμα οι ελπίδες μας θα ήταν ελάχιστες έως μηδαμινές, έστω και αν κάποιοι φοβούνται να το δηλώσουν με παρρησία. Από την άλλη, το να πέφταμε με μία ομάδα όπως η Ισλανδία, θα ήταν μεγάλη παγίδα, λόγω της τάσης που υπήρχε να υποτιμηθεί η ομάδα. Προς το παρόν αυτό είναι υπόθεση των Κροατών. Η Ρουμανία είναι μια ομάδα που σίγουρα δεν έχει έδρα φόβητρο, ενώ είναι σαφώς πιο άπειρη από την Εθνική μας. Το ρόστερ της σε καμία περίπτωση δεν τρομάζει, ενώ το στυλ της γενικότερα σαν ομάδα είναι από αυτές που η Εθνική μας έχει μάθει να παίρνει τον αέρα τα τελευταία χρόνια και με σχετική άνεση. Σαφώς και στους Ρουμάνους υπάρχει δίψα για διάκριση, κάτι όμως που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να φέρει υπερβολικό άγχος. 

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να πούμε από εκεί και πέρα και θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα γίνει στον αγώνα στις 15 Νοεμβρίου, που θα είναι ο κρισιμότερος στην ιστορία της Εθνικής μέχρι τον επόμενο, που ελπίζουμε να είναι στα γήπεδα της Βραζιλίας. Η απόσταση είναι μεγάλη μέχρι τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αλλά ελπίζουμε να μικρύνει μέσω …Ρουμανίας. Πάμε Ελλαδάρα, φύγαμε για Μουντιάλ! 

Οι παίκτες που βρέθηκαν στις τελευταίες κλήσεις του Πιτούρκα: 

Τερματοφύλακες: Μπόγκνταν Λόμποντ (Ρόμα), Τσίπριαν Ταταρουσάνου (Στεάουα Βουκουρεστίου), Κρίστιαν Μπαλγκραντεάν (Ντιναμό Βουκουρεστίου).

Αμυντικοί: Ντορίν Γκοϊάν (Αστέρας Τρίπολης), Στέφαν Ράντου (Λάτσιο), Ράζβαν Ρατ (Γουέστ Χαμ), Βλαντ Κίρικες (Τότεναμ), Βαλερίκα Γκάμαν (Άστρα), Φλορίν Γκάρντος (Στεάουα Βουκουρεστίου), Αλεξάντρου Μάτελ (Άστρα), Σέρτζαν Λούτσιν (Ντιναμό Βουκουρεστίου), Γιασμίν Λατοβλέβιτσι (Στεάουα Βουκουρεστίου), Ντράγκος Γκρίγκορε (Ντιναμό Βουκουρεστίου).

Μέσοι: Γκάμπριελ Τόριε (Εσπανιόλ), Κριστιάν Τανάσε (Στεάουα Βουκουρεστίου), Κοστίν Λάζαρ (ΠΑΟΚ), Αλεξάντρου Μπουρτσεάνου (Στεάουα Βουκουρεστίου), Αλεξάντρου Μαξίμ (Στουτγκάρδη), Οβίντιου Χόμπαν (Πετρολούλ Πλοϊέστι).

Επιθετικοί: Τσίπριαν Μάρικα (Χετάφε), Μπόγκνταν Στάνκου (Γκεντσλερμπιρλιγκί), Γκεόργκε Μπουκούρ (Κουμπάν Κράσνονταρ), Γκεόργκε Γκρόζαφ (Τέρεκ Γκρόζνι), Κλαούντιο Κεσερού (Μπαστιά).

Τα άλλα τρία ζευγάρια των μπαράζ: 

Πορτογαλία - Σουηδία

Ουκρανία - Γαλλία

Ισλανδία - Κροατία

Οι πρώτες αναμετρήσεις θα γίνουν στις έδρες των ομάδων που αναφέρονται πρώτες στις 15 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν οι επαναληπτικοί στις 19 του ίδιου μήνα.

Ρουμανία - Ελλάδα 3-1 (15/11/11)

0 σχόλια: