Οι καλύτερες παραλίες της Μήλου




Λένε ότι αυτό το νησί έχει τα πιο ωραία νερά στις Κυκλάδες. Κι όμως λένε αλήθεια...

Το γιατί θα το καταλάβεις παρακάτω...

Τσιγκράδο

Για μένα η καλύτερη παραλία της Μήλου και μία από τις καλύτερες παραλίες που έχω επισκεφτεί ποτέ. Μικρό κολπάκι με μικρές σπηλιές για εξερεύνηση. Γαλάζια νερά, ωραία αμμουδιά, σκιά από τις 5 το απόγευμα αλλά ένα μεγάλο μειονέκτημα. Για να φτάσεις στην αμμουδιά της πρέπει να κάνεις τον Ταρζάν.


Παλαιότερα υπήρχε ένας γιγαντιαίος αμμόλοφος που αρκούσε να ανέβεις. Τώρα πια πρέπει να κατέβεις 10 μέτρα με ραπέλ σε ελαφρά κλίση, άλλα 3 μέτρα σε πολύ απότομη κλίση και τέλος μια ξύλινη σκάλα στον κάθετο βράχο. Α ναι. και να το ανέβεις μετά. Εναλλακτικά την προσεγγίζεις από θαλάσσης.

Σαρακήνικο

Παγκοσμίως γνωστή παραλία χάρη στην ιδιομορφία των βράχων που "αιχμαλωτίζουν" μια πολύ στενή αμμουδιά. Οι άνεμοι από τον Βορρά έχει σχηματίσει πολύ ιδιαίτερες παραλίες σε όλη τη βόρεια πλευρά του νησιού. Για να τις επισκεφτείς βέβαια πρέπει να μην υπάρχουν πάρα πολύ ισχυροί βοριάδες. Αξίζει να κάνεις μια βόλτα στους λείους βράχους για να βγάλεις φωτογραφίες και να θαυμάσεις τη θάλασσα να σκάει στα βράχια.

Φυριπλάκα

Χαρακτηριστική παραλία της νότιας πλευράς της Μήλου μιας και όλη αυτή η πλευρά χαρακτηρίζεται για τις αμμουδιές της. Η Φυριπλάκα είναι η πιο γνωστή και πολυσύχναστη παραλία. Άσχετο αν στη φωτό είναι ερημική. Οι ψάθινες ομπρέλες είναι πολλές, το μπαράκι μια χαρά εξοπλισμένο και τα νερά ανέκαθεν καθαρά μιας και νότια της νότιας πλευράς της Μήλου είναι μόνο θάλασσα μέχρι την Κρήτη. Αρκετά μεγάλη ώστε να βρεις την ησυχία σου αν δεν θες να στριμωχτείς στις ξαπλώστρες.

Παπαφράγκας

Στο Βορρά κι αυτή η μικρή παραλία. Όπως βλέπεις και στην φωτογραφία είναι μια εσοχή στα βράχια. Η θάλασσα μπαίνει από τον βράχο και καταλήγει σε μια πολύ μικρή αμμουδιά. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η κατάβαση μέχρι την αμμουδιά μιας και πρέπει να κατέβεις έναν αρκετά απόκρημνο βράχο με το σώμα σου κολλημένο σε αυτόν. Η προειδοποιητική πινακίδα δεν είναι εκεί για πλάκα. Είναι πραγματικά δύσκολη η κατάβαση αλλά αν πετύχεις αυτή την παραλία κάποιον "ήσυχο" μήνα, θα έχεις την δικιά σου prive όαση στο Αιγαίο.

Παλαιοχώρι

Δύο παραλίες για να διαλέξεις. Μια σχετική μικρή παραλία με την πινακίδα για το bar Deep Blue να την υποδεικνύει και μία μεγάλη κάτω από τα ενοικιαζόμενα και τις ταβέρνες της περιοχής. Όποια και να διαλέξεις, δεν θα απογοητευτείς ούτε από τα νερά ούτε από το τοπίο. Ψιλό χαλικάκι, κοκκινωπά βράχια πάνω από την παραλία και μια πολύ ελαφρά μυρωδιά από θειάφι χάρη στα παλιά ορυχεία θειαφιού.


Χιβαδόλιμνη

Όταν κάνεις βόλτα στο λιμάνι του νησιού βλέπεις απέναντι στον κόλπο μια τεράστια παραλία. Αυτή είναι η Χιβαδολίμνη. Και όσο οδηγείς τον παραλιακό δρόμο που πηγαίνει παράλληλα στην παραλία έχεις πυκνά συχνά κάποιες μικρές εσοχές για να αφήσεις το αυτοκίνητο και να κατέβεις μέχρι την παραλία. Οι περισσότεροι βέβαια συνωστίζονται στο αριστερό άκρο της παραλίας. Εκεί που είδα πολλούς να κάνουν kite surf.

Πλάθιενα

Μικρή παραλία πολύ κοντά στην Πλάκα (Χώρα). Είναι η πιο βολική και κοντινή παραλία για να ρίξεις μια απογευματινή βουτιά ή αν δεν έχεις όρεξη να οδηγήσεις μέχρι τα νότια του νησιού. Αν και στα βόρεια του νησιού, κοιτάζει δυτικά με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλη ακόμα και στα μελτέμια του Αυγούστου.

Αγία Κυριακή

Όταν την επισκέφτηκα εγώ είχε αρκετό κόσμο στα αρκετά μπαράκια που είδα στημένα στην παραλία. Είναι μια πολύ μεγάλη αμμουδιά και σίγουρα θα βρεις χώρο να απλώσεις την πετσέτα σου. Αν και με το Παλαιοχώρι, το Τσιγκράδο και την Φυριπλάκα σε κοντινή απόσταση, δύσκολα θα μείνεις εκεί. Το tip λέει να πας όσο πιο αριστερά μπορείς.

Κλέφτικο

Το άφησα τελευταίο γιατί δεν είναι παραλία. Ούτε είναι απλά ένα βράχος με μια τρύπα από κάτω όπως δείχνουν οι καρτ ποστάλ. Είναι τρεις συνεχόμενοι κόλποι με πολλές σπηλιές για να εξερευνήσεις, προστατευμένα κολπάκια για να ρίξεις άγκυρα και υπέροχα νερά. Για το Κλέφτικο μπορείς να πάρεις ιστιοπλοϊκά ή καραβάκια τα οποία ξεκινούν από τον Αδάμαντα, την Αγία Κυριακή και τον Κήπο. Τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά προσφέρουν περιήγηση και σε άλλες παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, στην οποία δεν μπορείς να φτάσεις με το αυτοκίνητο ούτε για πλάκα.

0 σχόλια: